(familie)recept: muffins


Ik liet vorige week al zien dat ik muffins had gemaakt, en vandaag is het tijd voor het recept! Ik weet niet waar mijn moeder het precies vandaan heeft, maar wij hebben ze in totaal al minstens 30 keer gemaakt en elke keer zijn ze weer lekker. Ze zijn niet extreem zoet en door de citroenschil smaken ze lekker fris. Met dit simpele recept maak je 12 muffins die echt behoorlijk groot zijn! 


Wat heb je nodig?
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram poedersuiker
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 1 losgeklopt ei
  • 2.5 deciliter melk
  • 90 gram gesmolten boter
  • 170 gram cranberrycompôte (volgens het originele recept, je kunt variëren met bijvoorbeeld  bosbessen , zoals ik de vorige keer heb gedaan)
  • 1/4e cup gehakte pecannoten (optioneel)

Compôte is te koop in grotere supermarkten en staat bij de jam. Als je het niet kunt vinden, kun je ook jam of iets vergelijkbaars gebruiken.
Was het fruit niet van tevoren, van de nattigheid krijg je kleffe muffins en dat willen we niet!


Hoe maak je het?
  • Verwarm de oven voor op 210 graden en vet het blik in met boter (je kunt ook papiertjes in het blik doen, maar dan worden de muffins kleiner en hou je heel wat beslag over). Leg de 90 gram boter in stukken op een bordje zodat het zacht wordt.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel. Voeg al roerend suiker, citroenschil en eventueel de noten toe en maak een kuiltje in het midden.
  • Meng het losgeklopte ei, de melk en de boter en giet het in één keer bij de rest van het mengsel. Als er nog een paar miniklontjes in de boter zitten is het niet erg, maar een glad mengsel is beter!
  • Roer het mengsel snel door met een houten lepel.
  • Verdeel ongeveer de helft van het mengsel in het blik, bedek het met een schep compôte en giet de rest daaroverheen. 
    • Als je bosbessen of iets dergelijks gebruikt kun je ze door het mengsel gooien, maar als je geen geplette bessen wilt kun je ze er op gevoel bijgooien als je de vorm aan het vullen bent!
  • Bak de muffins in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin. Schrik niet als ze de pan uit rijzen, dat is de bedoeling!
  • Laat ze een tijdje afkoelen in het bakblik en haal ze daarna voorzichtig los met het handvat (?) van een lepel.
  • Eet smakelijk!