Gelezen: The Perks of Being a Wallflower & Paper Towns

Toen ik ziek was en na school geen energie meer had om wat aan mijn huiswerk te doen, heb ik lekker veel gelezen! Ik koos voor een paar boeken die ik al een hele tijd wilde lezen en die niet te moeilijk waren. Toevallig zijn allebei de boeken die ik gelezen heb geschreven voor tieners. Ik lees echt bijna nooit meer boeken die speciaal voor tieners geschreven zijn, dus dit was wel een fijne afwisseling. Nu moet je trouwens niet afhaken omdat je denkt dat het boeken speciaal voor tieners zijn, want er zit zeker wel diepte in! Ik ga het hebben over The Fault in Our Stars & The Perks of Being a Wallflower.

Steven Chbosky - The Perks of Being a Wallflower
Charlie gaat naar de bovenbouw. Hij is zeker geen sukkel, maar populair is hij ook niet. Zijn verlegen, hyperintelligente en sociaal onaangepaste karakter zorgt ervoor dat hij een muurbloempje blijft. Charlie probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama's, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen. Op zijn eigen unieke, aandoenlijke en aangrijpende manier vertelt Charlie zijn verhaal aan de enige persoon die hij vertrouwt. Aan jou.

Dit boek is geschreven in briefvorm. De boeken zijn geschreven aan 'dear friend', dat is de lezer dus. Jammer genoeg voelde het meer alsof ik brieven die naar een onbekend iemand waren geschreven aan het lezen was, maar goed. 

Charlie is zo schattig en onschuldig! Hij is een beetje socially awkward en daarom ook een typische muurbloem. Tegelijkertijd kan hij heel mooi beschrijven wat hem overkomt en wat hij ziet. Hij is veel te eerlijk, en dat vind ik juist zo schattig aan hem.  En dat terwijl hij maar ietsje jonger is dan ik. Zijn vrienden en familieleden zijn ook allemaal hele leuke personages. De familieleden zijn echt heel typisch, maar zijn vrienden zijn echt leuke en lieve mensen, vooral Sam en Patrick Als je het om zou rekenen naar de Nederlandse schooljaren zit Charlie in de derde en zitten Sam en Patrick in de zesde. Toch behandelen ze Charlie gelijk, en nemen ze hem mee naar alle feestjes van hun vriendengroepje. Omdat Charlie totaal niet weet hoe hij om moet gaan met veel sociale situaties, en dat levert veel grappige momenten op. 

Nu heb ik het vooral over de grappige kant gehad, maar tegelijkertijd is het boek ook heel mooi. Omdat Charlie sociaal niet heel goed ontwikkeld is, is hij ook een beetje zielig. Hij vertelt ook over de nare dingen die in zijn verleden zijn gebeurd. Toch komt hij elke keer weer goed terecht en laten zijn vrienden hem nooit in de steek. Een andere mooie boodschap is dat je zo veel mogelijk moet genieten van je tienerjaren. Al zijn vrienden zijn klaar met school, en hij beschrijft heel goed hoe ze genieten van hun laatste jaar samen op school. 

Ja, ik vond dit echt een leuk boek! Aan de ene kant is het een simpel en relatief dun boekje (230 pagina's met grote letters) en aan de andere kant zaten er een paar mooie boodschappen achter. 

John Green - Paper Towns 
Negen jaar oud zijn ze en onafscheidelijk - Q (Quentin) en Margo Roth Spiegelman - als ze in het park een dode man vinden. Daarna hebben ze bijna tien jaar geen contact meer. Totdat Margo op een avond op het raam van Q's kamer klopt. De dag erna is ze verdwenen...
De nacht voordat Margo verdwijnt, maken zij en Q een onvergetelijke tocht door de stad waar ze wonen. Ze nemen op creatieve wijze wraak op verschillende mensen: van het vreemdgaande vriendje van Margo, tot de sportheld die Q al jaren dwarszit.
Q heeft het gevoel dat die nacht een onverbrekelijke band tussen hem en de mooie Margo wordt gesmeed. Als zij verdwijnt, laat hij het er dan ook niet bij zitten. Net als iedere keer dat ze eerder wegliep, heeft Margo aanwijzingen achtergelaten waar ze heen is gegaan. En deze keer zijn de aanwijzingen voor Q bedoeld.
Een bizarre roadtrip volgt, waarin Q er langzaam achterkomt dat Margo niet de persoon is die hij altijd heeft gedacht - en ook hijzelf niet.
Aan de ene kant heeft dit boek een beetje een vergelijkbare boodschap met het vorige boek: leuk en vermakelijk verhaal met een mooie diepe boodschap. Toch is het een heel ander soort verhaal. Margo Roth Spiegelman is echt de typische held van het verhaal: populair en mysterieus, want ze doet precies waar ze zelf zin in heeft. Q is echt een beetje een standaard jongen: hij is niet extreem populair maar ook geen nerd. Hij kwam gewoon over als een aardige jongen.

Ik wist echt niet wat ik moest verwachten toen ik aan dit boek begon, maar het begin was al meteen zó leuk! Margot en Q gaan dus op 'avontuur' door Orlando. Eerst wil Q niet mee en stribbelt hij tegen bij elk illegaal ding dat Margot hem laat doen, maar omdat hij al eeuwig verliefd op haar is, doet hij het toch. De dingen die ze uitvoeren zijn echt té grappig: de auteur heeft echt een leuke fantasie. Als Margot verdwijnt, probeert Q alles om haar terug te vinden, echt superlief. Ook zijn vrienden, die de hoop ergens wel zijn opgegeven, blijven hem steunen. Dat vind ik echt leuk, in de meeste boeken zijn de beste vrienden degenen die de hoofdpersoon als eerste in de steek laten.

Dit boek zit vol met spontane acties in een tienerleven dat op het eerste gezicht heel normaal lijkt. Ik heb dit boek binnen drie dagen uitgelezen terwijl ik eigenlijk helemaal tijd had. Ik moest het mysterie van Margo Roth Spiegelman gewoon ontrafelen. Maar het beste aan dit boek is misschien nog wel de achterliggende gedachte. Je kunt denken dat iemand de meest geweldige en bijzondere persoon op aarde is, terwijl dat, als je een persoon goed leert kennen, helemaal niet zo is. John Green heeft dat heel mooi weten te vertellen (dat kan ik dus niet, haha) en daarom moet je dit boek écht lezen! 

Oeps, dit is wel mijn langste gelezen ooit. Ik denk dat ik deze artikelen voortaan als extraatje plaats of in elk geval wat minder vaak, want ik weet dat veel van jullie niet zulke grote lezers zijn als ik. Maar goed, allebei de boeken zijn echte aanraders, vooral Paper Towns vond ik heel mooi!

3 opmerkingen:

 1. Die eerste lijkt me tof!

  Xoxo
  Xfashionmeep.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb pas "Een weeffout in onze sterren" gelezen van John Green, die MOET je lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De tweede lijkt me erg leuk om te lezen, dat vind ik altijd heerlijke verhalen

  X

  BeantwoordenVerwijderen