Pagina's

De grote cupcake-post


Mijn cupcake-geschiedenis begon toen ik zeven jaar oud was. Toen was ik al dol op cupcakes maken, met de Alfred. J. Kwak-mix van Dr. Oetker. Ik denk dat ik die mix zo'n vijftien keer gemaakt heb. Maar toen ging Alfred J. Kwak uit het assortiment, en kwamen er paddenstoelencupcakes voor in de plaats. Bovendien was ik toen, twaalf jaar oud, wel oud genoeg om mijn eigen cupcakes te maken. Zonder mix dus.

Inmiddels maak ik bijna nooit meer cupcakes. Het zijn vooral muffins, koekjes en taarten geworden. Toch vind ik cupcakes nog steeds één van de leukste dingen om te bakken. Het maken ervan is namelijk hartstikke simpel, en je kunt ze op eindeloos veel manieren versieren. Als je niet zo vaak bakt en toch iets lekkers wil maken, zijn cupcakes dus de perfecte optie!

Ik ben natuurlijk geen expert, maar het leek me leuk om een artikel te maken met alle basics over cupcakes!

Het basisrecept (voor 12 cupcakes of neem de helft voor 24 minicupcakes)

Voor je aan het leuke deel, het versieren dus, begint, moet je eerst cupcakes maken. En nee, die maak je niet uit een pakje! Cupcakes maken is hartstikke simpel: daar heb je geen pakje voor nodig. Ik probeer trouwens niet te zeggen dat bakmixen per definitie slecht zijn, maar ik vind de recepten en verhoudingen altijd een beetje raar. Vaak moeten er de meest onmogelijke dingen in, zoals slagroom of olie. Roombotercakes en macarons kun je wel prima uit een pakje maken!

Wat heb je nodig?
  • 125 gram roomboter
  • 125 gram suiker
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
Hoe maak je het?
  1. Laat de eieren en boter op kamertemperatuur komen
  2. Verwarm de over voor op 190 graden
  3. Klop boter en suiker in een kom tot een luchtig mengsel
  4. Voeg de eieren, melk en het zelfrijzend bakmeel toe en klop het tot een glad beslag
  5. Verdeel het beslag over de papiertjes. Dit is het lastigste deel, maar als ze niet helemaal gelijk zijn is het niet erg. In de oven verdeelt het beslag zich egaal over de hele cupcake, mits je een muffinvorm gebruikt.
  6. Laat de cupcakes 12-15 minuten bakken (10-12 voor de minicupcakes). Steek een tandenstoker in de cakejes om te checken of ze klaar zijn. Wees voorzichtig met het openen van de oven, anders kunnen ze inzakken.
  7. Laat ze afkoelen op een rooster. Dit is belangrijk: als je ze in de vorm laat zitten, kunnen ze nat worden door de stoom en dat is niet lekker!

Variatietips
  • Voor chocoladecupcakes: gebruik 100 gram zelfrijzend bakmeel (in plaats van 125) en voeg drie afgestreken eetlepels cacao toe.
  • Voor citroencupcakes (aanrader!): vervang de melk door de geraspte schil en het sap van één citroen.
  • Verder kun je experimenteren met bijvoorbeeld chocoladechips of kleurstof.
Toppings

Marsepein en fondant
Bekende cupcaketoppings zijn fondant en marsepein. Qua functie doen ze hetzelfde: je kunt er cupcakes en taarten mee bekleden. Marsepein is gemaakt op basis van amandelen, fondant op basis van suiker. Rol de marsepein of fondant eerst goed uit, en gebruik een wijnglas ter grootte van je cupcakes om mooie rondjes uit te snijden. Daar zijn ook speciale tools voor, maar met een wijnglas gaat het prima. Als je cupcakes te ver gerezen zijn, kun je het topje er voorzichtig afsnijden. Na het bekleden kun je ook nog figuurtjes maken met fondant, zodat je cupcakes er nóg leuker uitzien. 

Glazuur
Nostalgie: bij de cupcakes van Alfred J. Kwak hoorde ook glazuur. Glazuur kun je in een pakje kopen, maar zoals jullie inmiddels wel weten ben ik geen fan van pakjes. Dit recept moet je vlak voor het versieren van de cupcakes maken, anders wordt het hard. Anders moet je het af en toe even doorroeren of afdekken met folie.

Wat heb je nodig?
  • 250-350 gram poedersuiker
  • 2-4 eetlepels water
  • kleurstof
Hoe maak je het?
Zeef de poedersuiker en klop geleidelijk het water erdoor (één eetlepel per keer), tot er een glad mengsel ontstaat. Voeg kleurstof toe (voorzichtig) voor een leuk kleurtje. 



Botercrème
Botercrème is ook een klassieker! Dit is niet de meest gezonde keuze maar wel erg lekker en zoet. Je kunt de botercrème het beste vlak mogelijk voor gebruik (als de cupcakes aan het afkoelen zijn dus) maken.

Wat heb je nodig?
  • 350 gram poedersuiker
  • 175 gram zachte boter
  • 3 eetlepels kokend water
  • een paar druppels vanillearoma
  • (voor chocoladebotercrème) 4 eetlepels cacaopoeder
Hoe maak je het?
Klop de boter zacht in een kom. Voeg de rest van de ingrediënten toe en klop tot het mengsel glad is. Bij chocoladebotercrème los je de cacao eerst op in het kokende water. Je moet dit officieel op de cupcakes spuiten met een spuitzak, en nee, dat kan ook ik niet. Je kunt het ook mooi glad strijken met de achterkant van een lepel.

Roomkaas
Je kunt natuurlijk ook toppings maken met roomkaas. Door de bakmix die ik gebruikte was dat bij mij niet zo'n succes (veel te zoet) maar qua structuur was het wel lekker! Dit is ook lekker tussen koekjes en met chocoladecakejes.

Wat heb je nodig?
  • 225 gram roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia)
  • 55 gram boter, op kamertemperatuur
  • 125 gram suiker
  • een halve theelepel vanillearoma
Hoe maak je het?
Mix de roomkaas en boter tot het één zacht geheel is. Mix de vanille erdoorheen en voeg daarna beetje voor beetje de suiker erdoor. 

Slagroom
Als je geen tijd hebt om een uitgebreide topping te maken doet slagroom het altijd goed! Je kunt slagroom uit een bakje kloppen met wat klopfix (te koop bij de bakafdeling van de supermarkt, in zakjes) en suiker (op het bakje staat hoe veel) of een spuitbus kopen. Dat laatste is handig als je de cupcakes moet vervoeren. Wat sprinkles, hagelslag of vers fruit erop, en je bent klaar! 

Chocoladeganache
Ik heb dit al twee keer gemaakt en het is een echte aanrader Het recept vind je hier. Voor 12 cupcakes is iets minder dan de helft genoeg, en dan kun je er nog een beetje van snoepen.

Natuurlijk zijn er op internet nog duizenden varianten van deze toppings te vinden. Dit zijn de echte basisrecepten. 

Tips



Gebruik een muffinvorm! Je cupcakes worden er véél mooier rond van. Voor minder dan een tientje kun je er eentje bij de HEMA kopen.

Op Amerikaanse sites staan de ingrediënten meestal in cups. Op Allrecipes kun je het om laten reken en veel grote blogs zetten de gewichten en inhoudsmaten ook volgens het metriek stelsel, maar dat is lang niet altijd het geval. Hier vind je een handig overzicht met onder andere omgerekende cups en temperaturen!

Koop een boek! Misschien vind je het net zoals ik lastig om variaties op de cupcakes te maken, of heb je gewoon niet zo veel inspiratie. Er zijn heel veel boekjes speciaal voor cupcakes, zoals deze met wel 500 recepten.

Waar koop je de spullen?
Natuurlijk kun je cupcakes maken met één van de bovengenoemde toppings, maar dan zijn ze nog steeds een beetje saai. Je kunt ze op allerlei manieren versieren, maar dan heb je natuurlijk wel spulletjes nodig!


Hema
Hema heeft een (tijdelijk) assortiment met pakjes marsepein en fondant en verschillende decoraties. In het vaste assortiment zitten een aantal soorten cupcakepapiertjes en andere bakbenodigdheden, zoals een handmixer en cakevorm. En het beste? Het is helemaal niet duur!

Xenos
Xenos staat wel een beetje bekend om hun assortiment aan bakspullen. Op dit moment hebben ze heel veel, maar ik weet niet hoe lang dat nog zo blijft. Ze verkopen verschillende kleuren fondant en marsepein, heel veel soorten decoratie, papieren vormpjes, boekjes met recepten, cupcakehouders (om ze mooi uit te stallen) en ook allerlei benodigdheden om cakepops mee te maken. Daarnaast hebben ze een hele leuke lijn met onder andere voorraadblikken en ovenhandschoenen, allemaal met een leuke print van geïllustreerde gebakjes. En again, het is niet duur!


Bij de supermarkt
Naar de supermarkt ga je natuurlijk voor de basics (eieren, zelfrijzend bakmeel, suiker, chocola) maar de meeste verkopen ook nog een hoop decoraties. Sprinkles, schrijfstiften, glazuur, papiertjes, kleurstof, zeker de grote supermarkten verkopen het allemaal. En natuurlijk kun je er ook dingen kopen die niet speciaal voor cupcakes zijn, zoals nootjes, fruit en smarties. Het nadeel is dat de dingen van de bakafdeling in de supermarkt meestal vrij duur zijn.

Op internet
Er zijn verschillende webshops waar ze echt van alles voor het maken van cupcakes en taarten verkopen. De meest bekende webshop is denk ik Deleukstetaartenshop. Als je een keer van plan bent om flink in te slaan en geen winkel in de buurt hebt, zou ik je zeker aanrader hier eens te kijken! Maar via Google kun je nog veel meer webshops vinden.

Bij de kookwinkel of bakwinkel
Kookwinkels heb je in alle grote steden wel. Deze winkels hebben vaak een speciale afdeling met onder andere fondant, strooidecoraties, icing en smeltchocolade in alle kleuren van de regenboog. Het nadeel is dat deze winkels vrij duur zijn. Ook zijn er behoorlijk wat winkels gespecialiseerd in bakspullen. In Amersfoort heb je Theefeestje, een superschattig winkeltje met allemaal verschillende spulletjes in, again, alle kleuren van de regenboog. En het is niet eens zo duur! Ik heb een boek waar achterin wat adressen staan, ongeveer 30 in Nederland en 10 in België. En dat zijn ze niet eens allemaal!

Zo, dat waren al mijn tips! Het is een heel lang artikel geworden dus ik hoop dat iedereen hier wel wat tips uit kan halen. Veel plezier met bakken, en natuurlijk: eet smakelijk! Als je zelf nog tips/leuke adresjes hebt, hoor ik het graag!